{ "title": "Humoral Bağışıklık", "image": "https://www.bagisiklik.gen.tr/images/humoral-bagisiklik.jpg", "date": "20.01.2024 13:47:41", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Humoral Bağışıklık Vücut sıvıların içinde meydana gelen ve hücresel boyutta olmayan bağışıklığa humoral bağışıklık denir. Humoral yani sıvısal bağışıklık, vücutta oluşan enfeksiyonları yok eder ve vücuda iletebilen antikorlar sayesinde sağlanır. Antikorların sentezlenmesine yardımcı olan Antijenin, fagositoz yapma görevi olan hücreler sayesinde sindirilmesini sağlar. Aynı zamanda antijenlere bağlanır ve antijenlerin etkisiz hale gelmesini sağlar.

Antikorda 2 adet antijen bağlanma noktası bulunur ve Y molekülüne benzer. Antijenin kuyruk bölümleri ise antikorun türünün belirlenmesini sağlar. B lenfosit diye bilinen akyuvar sayesinde üretilen antikorların virütik enfeksiyonlarına için üretilmesine interferon adı verilir.

Lenfositler lenf sıvısı, timus bezi, kan, lenf düğümleri ve dalak organı gibi dokularda organlarda daha çok yer alır.

Bağışıklık sistemini meydana getiren hücreler kemik iliğinde yer alan kök hücre denilen hücrelerden meydana gelmiştir.

Kemik iliği kök hücrelerin görevlerini yapabilir hale gelmesi için birtakım organlarda değişmesi ve gelişebilmesi şarttır. Gelişimi gerçekleşmiş ve değişmiş duruma gelen lenfositler vücuda yayıldıktan sonra bu hücreler antijenlerle rastlaşır ve her bir antijen türüne karşı olarak etkin hücre haline gelerek bağışıklık tepkilerini meydana getirir. Birtakım lenfositleri meydana getirecek olan bazı hücrelerin belirli bir bölümü timus adı verilen beze ulaşır ve olgun lenfositler haline gelir. Bu hücrelerin belirli bir bölümü ise kan yapan dokularda bulunan kök hücreler de değişikliğe uğrayıp gelişir.

Akyuvarların monosit ve nötrofil adı verilen türlerine fagosit adı verilir ve bu türler vücuda dışarıdan ulaşan ve antijen özelliğine sahip olan zararlı maddeleri fegosite edip ortadan kaldırır. Vücutta bulunan antijen oranın düşük olduğu durumda enfeksiyon durumu oluşmadan antijenler yabancı maddeleri yok eder. Vücutta bulunan antijen oranı fagositlerin savaşamayacak kadar aşırı derecede çoksa fegositler antijenleri aşırı derecede yok eder. Zaman içerisinde yok ettikleri aşırı derecedeki antijeni sindiremezler ve bu durumda fegositler parçalanmasına neden olur. Fegositlerin parçalanması sonucu vücutta irin meydana gelir. Lenfositler bu durumlarda harekete geçer ve hücre artıklarını ve antijenleri ortadan kaldırır.
" } ] }