{ "title": "Hücresel Bağışıklık", "image": "https://www.bagisiklik.gen.tr/images/hucresel-bagisiklik.jpg", "date": "21.01.2024 03:15:34", "author": "tuğba arslan", "article": [ { "article": "
Hücresel Bağışıklık: En basit tanımıyla, hücre aracılığı ile olan bağışıklık çeşitlerine hücresel bağışıklık adı verilmektedir. Hücresel bağışıklığın sözlükte ise; antijene özgü olan, duyarlı T lenfositleri ile fagositik hücrelerin rolünün bulunduğu bağışık cevap olarak tanımlanmaktadır.

Hücresel Bağışıklık Sistemi

Hücresel bağışıklık sisteminde organizmalar karşı karşıya kaldıkları antijen yani düşman uyarısına karşılık olarak antikorları da kullanıp kimyasal bir savaş açmaktadırlar. Bununla birlikte de timus kaynaklı olan T-lenfositleri kullanarak da hücresel olarak savunma amacı ile bir savaşa girmektedirler. Antijen lenfoid dokularda herhangi bir antijenlerden biri makrofajlarca yutulduğunda burada bulunan birtakım T-lenfositleri de bu makrofajların iç kısmına yönelik olarak bazı uzantılar göndermektedir. Bu sayede T-lenfositleri antijenler ile tanışarak makrofajlardan uzaklaşmaktadır. Bu uzaklaşmanın ardından da üç çeşit immünoblastlara, sonra da üç farklı T- lonfositine dönüşmektedir.

Dönüşülen lenfosit türleri şu şekildedir

" } ] }