{ "title": "Hepatit B Bağışıklık", "image": "https://www.bagisiklik.gen.tr/images/hepatit-b-bagisiklik.jpg", "date": "19.01.2024 05:31:17", "author": "seval sarıboya", "article": [ { "article": "
Hepatit B Bağışıklık, Hepatit B virüse bağlı olarak karaciğerde gelişen olayların adıdır. Karaciğer vücudumuzun en önemli sindirim organlarından biridir. Kalp ve akciğerler olmadığı zaman nasıl yaşanmaz ise karaciğer olmadan da yaşanmaz. Bu bağlamda karaciğerde çok ciddi görevleri bulunan ve her biri bir laboratuvar gibi çalışan bir buçuk milyardan fazla hücre vardır. Bu hastalığın birçok belirtisi olarak sadece hepatit B'ye ait bulgular değildir. Yani halsizlik, baş ağrısı, deride kızarıklık, ateş, eklem ağrısı, bulantı ve kusma, ishal ve kabızlık gibi belirtileri vardır. Hepatit B virüsü kan yoluyla bulaşır. Bu virüsün bulaştığı yönünde değişik bulgular vardır. Bu virüsün bir şekilde sağlam insanın kanına kontrolsüz olarak kan nakli ile virüs içeren kan veya kan ürünlerinin karışması halinde olur. Virüsler bir protein içindeki yönetici molekülden oluşur ve sadece bakteri içinde çoğalırlar. Dolayısıyla virüsü taşıyan sıvının kan veya vücut sıvıları, kişideki bir yara ile temas etmesi şeklinde olur. Çok sık bulaşma yollarından biri de uyuşturucu kullanımıdır. Bu amaçla aynı iğnenin birkaç kişi tarafından kullanılması ile hastalık kişiden kişiye taşınabilir. Bir kısmı hastalığı fark etmeden ayakta geçirebilir. Bir kısmı ise halsizlik gibi ağır hastalık bulguları ile yatak istirahati ya da hastane bakımı gerekebilir. İyileşen hastanın vücudu bağışıklık sistemi ile virüse karşı silahlanır ve bu silahlar sayesinde kişi virüse karşı bağışıklık kazanır ve bir daha hastalanmaz. Fakat yetişkin hastaların bir kısmında bağışıklık sistemi gelişmez ve olay uzun süreli hepatit B haline döner. Böyle kişilerde karaciğer hasara uğrar. Bu nedenle bağışıklık sistemi ile etkisiz hale getirilir.

Hepatit B Bağışıklık; Virüsler yiyemez ve büyüyemez. Asla besinleri parçalayamaz ya da oksijen kullanamaz. Aslında bir virüs kendi başına işlev göremez. Ancak bir canlı hücrenin içerisinde çoğalabilir. Vücut dirençli olduğu zaman vücuda giren mikropların yok edilmesi gereklidir. Yani vücuda giren mikroplar çok fazla sayıda olmayıp veya vücudun hastalıklara karşı dirençli ise akyuvarlar mikropların hastalık yapmasına izin vermeden onları sindirirler. Bu esnada, kanda kendiliğinden antikor oluşur ve bir süre devam eder. Neticede aynı mikrop ikinci defa gelirse, bunu tanımlar ve oluşum için orada kalır.

Pasif Bağışıklık; Vücuda dışarıdan antikor verilmesiyle kazanılan bağışıklıktır. Bu sebeple, kazanılan bağışıklık süresi kısadır. Bu kez serum ile kazanılır.

Doğal Bağışıklık; İnsanın doğumuyla beraber kazandığı bağışıklıktır. Genelde genetik özelliklere bağlıdır ve nesilden nesle geçer. İnsan vücudu, doğal yapısıyla birlikte antikor oluşturmadan kendini mikroplardan korur. Mesela midenin asit salgısı, birçok mikrobun mide asidinde ölmesini sağlamak gibidir.

Sonradan Kazanılmış Bağışıklık; bu bağışıklık konusu antikorlarla elde edilir. Yapay olarak oluşan bir bağışıklık sistemidir. Aktif ve pasif bağışıklık olmak üzere iki kısımdan oluşur. Bağışıklık sisteminde yer alan organlar, yapılar ve hücreler ayrıntılı bir şekilde etkileşim içerisindedir. Bu sistemin temel bileşimleri timüs bezi, kemik iliği, dalak, lenf sistemi, hormonlar ve proteinler olmak üzere hepsi birlikte birbirlerini tamamlayıcı bir görev içerisindedirler.

Hastalığı Geçirme Bağışıklığı; Herhangi bir hastalık mikrobu, vücuda yerleşerek kişide hastalığa neden olur. Vücut bu mikrobu algılar ve tanıyarak ona karşı antikor üretir. Şayet kişi, aynı mikropla tekrar yenilerse, daha önceden oluşan antikorlar, kişinin yeniden aynı hastalığa yakalanmasına izin vermez.

Serum ve Aşı Bağışıklığı; Hazır antikordur. Bazı durumlarda vücudun oluşturduğu antikorlar yetersiz kalabilir. Böyle durumlarda hastaya, o mikroba karşı hazırlanan antikorlar içeren serum enjekte edilir. Aşı, zayıflatılmış hastalık mikrobu içeren çözeltidir. İnsan sağlıklı olduğu zaman vücuda aşı verilerek o mikroba karşı antikorlar üretmesi sağlanır. Her hastalığın aşısı olan sarılık, kızamık, hepatit B, verem ve çocuk felci gibi aşıları vardır.
" } ] }