{ "title": "Edinsel Bağışıklık", "image": "https://www.bagisiklik.gen.tr/images/edinsel-bagisiklik.jpg", "date": "20.01.2024 03:39:53", "author": "Tuncay Sakman", "article": [ { "article": "Edinsel Bağışıklık, canlılar doğduktan sonra bazen de yaşarken, çeşitli organizmalar ve bu organizmaların toksik maddeleri ile karşılaşmaktadır. Bu maddelerin bazıları vücutta çok etkin olabilmesine karşın bazıları da hiç etkili olmayabilir. Edinsel bağışıklık sistemi, humoral sistem ve T, B lenfositlerin yer aldığı hücresel sistem olarak da tanımlanmaktadır. Bu bağışıklık sistemi yaşam süresince gelişimini sürdürmektedir. Farklı patojenlere özelleşmiş cevaplar vermektedir.

Edinsel bağışıklık sisteminin özellikleri nelerdir?

Edinsel bağışıklık sistemi, bir antijenle karşılaştığında uyarılır ve kendine özelleşmiş cevaplar verir. Daha sonra bu uyaranla tekrar karşılaştığında hafıza özelliğini kullanarak onu tanıyacak ve daha güçlü cevaplar verecektir. Aynı zamanda bazı hastalıkları önleyecek olan antikor ve T hücrelerini üreterek bağışıklık sistemini güçlendirir. Fakat bu tür bağışıklık sisteminin oluşumu için uzun bir süre gerekli olduğundan vücuda yapılan ilk saldırılarda etkin değildir.

Edinsel bağışıklık sistemi iki türde oluşabilir. Bunlar, aktif ve pasif olarak gelişir.
Edinsel bağışıklık sisteminin işleyişi

Edinsel bağışıklık sistemi ilk olarak kendinden olmayan sinyalleri aldığında işlemeye başlar. Bu aşamada güçlü bir bağışıklık yanıtı vererek sorunu ortadan kaldırmaya çalışır. Eğer bu sorunu ortadan kaldıramaz ise enfeksiyon oluşumuna neden olabilir.

Edinsel bağışıklık sisteminin gelişimi yeni doğan döneminden itibaren yaş ilerlemesi ile tamamlandığı için bebeklik döneminde ve çocukluk yaşlarda bazı farklı özellikler görülmektedir. Bebeklerde antijenlere karşı verilen antikor cevapları henüz çok gelişmemiştir.
" } ] }