{ "title": "Çocuklarda Bağışıklık Sistemi", "image": "https://www.bagisiklik.gen.tr/images/cocuklarda-bagisiklik-sistemi.jpg", "date": "19.01.2024 16:19:09", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Çocuklarda Bağışıklık Sistemi, çocukluk döneminde sağlıklı bir hayat sürdürülmesi için çok önem taşımaktadır. Çocuklarda bağışıklık sistemini güçlendirmek için beslenme alışkanlıklarının düzenli olması ve sağlıklı ortamlarda gelişimini sağlamak bağışıklık gelişimleri açısından önemli rol oynamaktadır. Sağlıklı ortam dediğimiz zaman aşırı hijyen ortam olması da çocukların bağışıklıkları için fazla iyi değildir. Çünkü çocuğun bağışıklık sisteminin gelişmesi açısından çevreden ve bulundukları ortamdan bakteri ve mikropları alması da gerekmektedir. Çocuk vücudu bu mikrop ve bakterileri tanıması önemlidir.

Çocuklarda olduğu gibi tüm canlılarda bağışıklık sistemi savunma sistemi olarak bilinir. Bu savunma sistemi ağız, deri ve burun yolu ile dışarıdan alınan mikroorganizmaların vücuda girişlerini engellemek ve bir şekilde vücuda giren mikroorganizmaların vücuda hastalık yapmaması aynı zamanda diğer organlara nüfus etmemesini önlemektir. Bağışıklık sistemi hafıza hücreleri, yok edici hücreler, akyuvarlar, dalak ve lenf bezleri gibi sistemlerin bir arada çalıştığı sistemdir. Çocuklarda bağışıklı sistemi anne karnında başlamaktadır. Anne karnında ilk aylarda gebelikte geçirilen enfeksiyonlar ve buna bağlı zayıflıklar hafızasında fonksiyonları geliştirir olgunlaşır ve bağışıklık sistemi oluşmaya başlar ve kendi vücudunu korumaya başlar. Çocuğun fiziksel durumu, aşılar, kullanılan ilaçlar, beslenmesi ve geçirmiş olduğu enfeksiyonlar bağışıklık sisteminin gelişmesini etkileyen faktörlerdir. Çocuğun çok fazlaca koruma altına alınan ailelerde çocuğun bağışıklık sisteminin gelişmediği görülmektedir. Bu durumdaki çocukların ağır ve daha sık enfeksiyon riski altında olduğu da bilinir.

Mikroptan arınmış ortamda çocuk bağışıklık sistemi zor güçlenir

Gelişmiş olan ülkelerde astım, alerjik hastalıkların ve enfeksiyonun çocuklarda son yıllarda çok görülmesi steril ortamda çocuğun bağışıklığının zor geliştiği gerçeğini doğrulamaktadır. Araştırmaların sonucunda çocuğun bulunduğu ortam çok fazla steril olursa bağışıklık sistemi kendine çalışarak kendi kendine zarar vermeye ve bunun sonucunda da otoimmün hastalığı başlangıcı bu sebeple olmaktadır. Çocuğun yeteri kadar bağışıklık sistemini geliştirmesi bulunduğu ortamda akranları ile oynarken almış olduğu toprak ve benzeri mikroplarla bağışıklık sistemini o kadar güçlendirmiş olur. Çocuk çok kalabalık ailelerde diğer aile bireyleri ile büyüyen ve fazla steril olmayan ortamlarda bağışıklık sistemini daha fazla geliştirmektedir. Örnek olarak düşünecek olursak kalabalık kreş ortamlarında çocuk birçok mikroorganizmalara maruz kalacağı için enfeksiyon olasılığı fazla olacağından çocuğun bağışıklık sistemi gelişmiş olacaktır.

Çocuklarda bağışıklık sisteminde anne sütü

Çocuk bağışıklık sisteminin en önemli faktörlerinden olan beslenme ve özellikle anne sütüdür. Çocuğun anneden almış olduğu sütün içeriğinde bulunan immunglobulinler aynı zamanda koruyucu diğer elemanlar çocuğa diker geçeceğinden çocuğun ömür boyu kendisini koruyacak bağışıklık sisteminin ilk ve sağlam temelini atmış olmaktadır. Çocukların dengeli beslenmesi bağışıklık için önemli olduğu kadar çocuklarda beslenme yetersizliği olduğu zamanda bağışıklık sistemin negatif yönde etkilemektedir. Ayrıca aşırı kilo durumunda çocukta kan yağları arttığı için bu durumda da çocuğun bağışıklık sistemini kötü yönde etkileyecektir.

Çocuklarda bağışıklık sisteminde besin

Çocuk bağışıklık sisteminin meyve ve sebzelerden alınan vitaminler özellikle D ve C vitaminleri çocuğun bağışıklık sistemini güçlendirmek için önemlidir. Çocuk bağışıklık sistemin güçlendirmek adına bireyin kereviz, lahana, brokoli, turp, sarımsak, soğan ve ıspanak tüketimi fazla olmasına yardımcı olunmalıdır. Aynı zamanda balık tüketimi de çocuklarda bağışıklığı desteklemek adına önemlidir.
" } ] }