{ "title": "Bağışıklık", "image": "https://www.bagisiklik.gen.tr/images/bagisiklik.jpg", "date": "21.01.2024 03:11:46", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Bağışıklık, Bağışıklık herhangi bir sebeple insan ya da hayvan vücuduna giren virüs ve bakterilerin vücut içerisinde doğal olarak ya da sonradan kazanılarak vücudu koruma yeteneğine denir. Ayrıca bağışıklık sistemin güçlendirmek çok önemlidir. Çünkü bağışıklık vücutta oluşan kanser hücreleri üzerinde vücudu savunan önemli bir sistem olmuştur. İnsan vücudu iki yolla bağışıklık kazanır bunlar aktif bağışıklık ve pasif bağışıklıktır. Aktif bağışıklık vücudun az da olsa hastalık çekmesi sonucu oluşur. Hastalık sonucu oluşan organizmalar bedendeki antikor reaksiyonlar uyandırarak bağışıklığı güçlendirir. Pasif bağışıklık ise mikropların vücuda aşılanması sonucu oluşur. Bağışıklık iki çeşit olarak bilinir. Doğal bağışıklık ve Sonradan kazanılan bağışıklık.

Doğal Bağışıklık; İnsanın kalıtsal ve yapısal özellikleri ile ortaya çıkan bağışıklıktır. Vücutta bulunan organizmanın doğuştan hastalıklara karşı dirençli olması bunun yanı sıra kazanılan doğal bağışıklık organizmanın zayıf düştüğü ya da virüslere yenik düştüğü sırada etken ya da edilgen bağışıklık kazandırılarak vücuda savunma kazandırılır. Etken bağışıklıkta hastaya şırınga ile zayıflatılmış hastalık verilerek antikor yapımının uyarması sağlanır. Bu hareketle hastanın hastalığı hafif atlatılması sağlanır böylece vücudun çoğu zaman ömür boyu bağışıklık kazanılması da sağlanmış olunur. Bu uygulamanın kullanıldığı hastalıklar olarak boğmaca, difteri, tetanos, çiçek, çocuk felci, kızamık, tüberküloz ve tifodur. Bu hastalıkların etkinlikleri ısı ve kimyasal maddelerle yok edilmiş mikroplar vücuda aşılanmak sureti ile yapılır ve vücudun organizmada oluşmuş antikoru harekete geçmesi sağlanarak bağışıklık kazanır.

Sonradan Kazanılan bağışıklık

İnsanların doğumdan sonra bazı hastalıklara karşı kazanmış oldukları bağışıklıktır. İnsan vücudunun kendi mekanizmaları ile kazanılır bazen de dışarıdan alınan koruyucu maddeler ile kazanılan bağışıklıktır. Kısacası yapay olarak oluşan bir bağışıklıktır. Sonradan kazanılan bağışıklık (Aktif ve pasif) bağışıklık adında ikiye ayrılır.

Aktif bağışıklık; Kişinin hastalık etkenine vücut içerisinde kendi savunmasını yapan ve antikor oluşturması ile sağlanan bağışıklıktır. Kazanılan bağışıklık süresi uzundur. Aşı zayıflatılmış mikrop, enfeksiyon ve toksin içermektedir.

Pasif bağışıklık; İnsan vücuduna dışarıdan serum ile antikor takviyesi yapılarak vücuda kazandırılan bağışıklıktır. Sonradan kazandırılan bu bağışıklık kısa sürelidir. Serum hayvan kanından elde edilen hazır antikordur vücuda mikroplar girdikten sonra vücut direncini mikroba karşı arttırmak için hastaya verilir.

Aktif bağışıklığa örnek olarak aşı verebiliriz. Aşının aktif bağışıklık sistemi üzerindeki etkileri;
Pasif bağışıklığa örnek olarak serum verebiliriz. Serumun pasif bağışıklık sistemi üzerindeki etkileri;
Bağışıklık sisteminin desteklenmesi için alınması gereken vitaminler C, A, E, B vitaminleridir. İçerdiği antioksidan maddeler sebebiyle bağışıklık sisteminin güçlenmesi için bazı sebze ve meyveler tüketilmelidir. Bunlar domates, sarımsak, soğan, brokoli, keten tohumu, turunçgillerdir.
" } ] }