{ "title": "Bağışıklık Sisteminin Çökmesi", "image": "https://www.bagisiklik.gen.tr/images/bagisiklik-sisteminin-cokmesi.jpg", "date": "19.01.2024 00:33:50", "author": "Saadet Selen Yetişkin", "article": [ { "article": "Bağışıklık sisteminin çökmesi, ile başta kanser olmak üzere birçok hastalık vücudumuza ciddi zararlar verebilir. İnsan sağlığını koruyan ve temin eden en önemli faktör, vücudumuzun immün sistemi yani bağışıklık sistemidir. Bağışıklık Sistemi, vücut için hayati önemi olan bir faaliyettir. Bu sisteminin gelişmesi için bebeklikten başlayarak yaşamın her devresinde gerekli özenin gösterilmesi gerekir.

Bağışıklık sistemi, komplike bir sistemdir. Vücudu bakterilere, birçok yabancı maddeye, kanser hücrelerine ve virüslere karşı korur. Bu döngü, milyonlarca kan hücresi ve proteinlerin organize bir şekilde çalışması sonucu gerçekleşir. Bağışıklık sistemi zayıf ise kişide her türlü psikosomatik hastalık ve iltihabi hastalıklar ortaya çıkabilir.

Bağışıklık sistemini çökerten nedenler
Bağışıklık sisteminin çökmesinin en büyük nedeni besin yetersizliğidir

Günlük beslenmede çok fazla şekere yer verilmesi, alkol tüketimi, obezite gibi durumlar çeşitli nedenlerle bağışıklık sisteminin işlevini düşürür. Yeterli protein alımı en iyi seviyedeki bağışıklık işlevi için şarttır. Fakat fazlası yine bağışıklık sistemini olumsuz yönde etkiler. Alınan besinler enerji için oksijenle yandığı zaman serbest radikaller yani oksijen içeren son ürünler ortaya çıkar. Serbest radikaller dokularda ve hücrede çoğaldığında DNA yapısında hasara sebep olur. Ayrıca hava kirliliği, sigara, radyasyon gibi etkiler nedeniyle de serbest radikaller artış gösterir. Artış durumunda kalp-damar hastalıkları, kanser gibi rahatsızlıklar ortaya çıkar. Besinlerle beraber aldığımız antioksidanlar vücuttaki serbest radikallere karşı savaşır. Serbest radikallerin yarattığı olumsuz etkinin etkisinin en aza indirilmesi ve önlenmesi için yeterli miktarda antioksidan tüketilmelidir.

Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ve desteklenmesi, soğuk algınlığı, grip ve kanserden etkilenme olasılığını azaltmak ve hastalıklara karşı direnç kazanmak için en önemli faktördür. Kronik enfeksiyonlar genellikle bağışıklık sisteminin çöktüğü dönemlerde ortaya çıkar. Zayıf bağışıklık sistemi enfeksiyona neden olur, enfeksiyon bağışıklık sisteminde hasar oluşturur ve bu da vücut direncini daha çok zayıflatır.

Bağışıklık sistemi, günlük yaşamda eksik alınan veya alınamayan protein, vitamin ve mineralleri alarak, dengeli ve yeterli beslenilerek, stresten uzak durularak, spor ve egzersiz yaparak güçlendirilir. Bağışıklık sisteminin desteklenmesi için kullanılan en önemli maddeler A, B, C, E vitaminleri, karotenler, demir, selenyum ve çinkodur. Bağışıklık sistemi her an aralıksız çalışan bir karmaşık sistem olduğu için, sistemi oluşturan maddeler zamanla azalır. Bunları kısa sürede takviye etmemiz durumunda vücudumuz sürekli bir koruma içinde kalacaktır. Eksilen bu maddeleri en iyi takviye eden besinler hububatlar, bal, havuç, ıspanak, balık, omega3 içeriğinden dolayı balıkyağı, kavun, soya fasulyesi, kayısı, yağsız et, süt, muz, yumurta, kuru maya, yeşil yapraklı sebzeler, sarımsak, kuşkonmazdır. Bunların dışında vücutta gerçekleşen birçok reaksiyon için su gereklidir. Bu nedenle günlük en az 2 litre su tüketilmelidir. Ekinezya, ıhlamur, kuşburnu, zerdeçal, zencefil çaylarının da birbiriyle karıştırılmadan tüketilmesi faydalıdır.
" } ] }