{ "title": "Bağışıklık Sistemi Organları", "image": "https://www.bagisiklik.gen.tr/images/bagisiklik-sistemi-organlai.jpg", "date": "21.01.2024 16:06:01", "author": "dudu yıldız", "article": [ { "article": "Bağışıklık sistemi organları, doğadaki canlıları birtakım virüslere karşı koruyan sistemin genel adıdır. Bu organlar vücutta herhangi bir yabancı madde algıladığı anda gereğini yaparak, yabancı maddeyi vücuttan uzaklaştırırlar. Vücuda giren bu yabancı maddeler tümör, virüs, patojen veya enfeksiyon olabilir. Doğada bütün canlılarda çok mükemmel bir bağışıklık sistemi bir anlamda savunma sistemi vardır. Bağışıklık sistemi çok hücreli yapılardan tek hücreli yapılara kadar bütün canlılarda gelişmiş bir sistemidir. İnsanlardan hayvanlara bitkilerden bakterilere kadar bütün canlılarda bağışıklık sistemi mevcuttur. Geçmişten bugüne birçok bilim adamı bağışıklık sistemi ve organları üzerine ciddi araştırmalar yaparak bağışıklık sisteminin ve organlarının canlılar için ne kadar önemli olduğunu ortaya koymuşlardır.

Bağışıklık sisteminde bazı organlar önemli görevler üstlenmektedir. Bağışıklık sisteminde görev alan bu organlar birbirleri ile mükemmel bir uyum içerisinde çalışır. Bağışıklık sistemi organlarının bir diğer ismi ise lenfoid dokulu organlardır. Lenfoid dokulu organlar birincil lenfoid ve ikincil lenfoid olarak iki gruba ayrılır.

Bağışıklık sistemi organlarımız şunlardır:

Bademcikler: Boğazda lenfositlerin oluşturduğu bir yapıdır. Ağızdan gelebilecek yabancı maddelere karşı koruma görevini üstlenmektedir. Bademcik de bulunan lenfositler salgılamış olduğu sıvı ile vücudumuza giren mikropları temizleme görevi yapmaktadır.

Timus: Göğüs üst boşluğunda yer almaktadır. Olgunlaşmamış lenfositler kemik iliğinden çıkar timusa gelir ve burada olgunlaşıp kana karışarak görevini yerine getirir.

Dalak: Karın boşluğunun sol üst kısmında yer alır. Bu organın en büyük görevi fonksiyon dışı kalan kanı süzerek bir anlamda filtre görevi üstlenmektedir. Ayrıca vücuda yerleşen enfeksiyonlarla savaşarak bağışıklık sistemine yardımcı olur.

Karaciğer: İmmünolojik hücreleri içerir. T hücreleri Vücutta ilk olarak Fetüs karaciğeri tarafından üretilir.

Kemik iliği: Kemiklerin iç kısmında bulunan yağlı gözenekli bir dokudur. Bağışıklık sisteminde önemli bir yere sahiptir. Özellikle kan hücrelerinin yapıldığı yerdir.

Lenf: Bağışıklık sistemindeki hücrelerin ve proteinlerin gerekli yerlere taşıma görevini yapan bir dolaşım sistemidir.

Peyer plakları: İnce bağırsakta yer alan peyer plakları bağırsak lümenindeki patojenlerin kontrolünü sağlayarak bağışlık sistemine yardımcı olur.

Lenf düğümleri: T ve B hücrelerinin bulunduğu merkez olarak bilinir. Özellikle vücudumuzda koltuk altı, kasık, boyun, göğüs ve çene gibi bölgelerde bulunur.

Lenf bezleri: Geniz eti olarak adlandırılan lenf bezleri, burun boşluğunun arkasında yutağın üst kısmında yer alır. Görevi virüs ve bakteri gibi antikorları yakalayarak vücuda girmesini engellemektir.
" } ] }