{ "title": "Bağışıklık Sistemi Neden Zayıflar", "image": "https://www.bagisiklik.gen.tr/images/bagisiklik-sistemi-neden-zayiflar.jpg", "date": "20.01.2024 14:43:55", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Bağışıklık sistemi neden zayıflar, bağışıklık sisteminin kendine özel bir savunma sistemi bulunmakta ve vücudun hastalıklara, enfeksiyonlara karşı korunmasını sağlamaktadır. Zayıflamış bir bağışıklık sistemi olan kişiler kanser, enfeksiyon gibi rahatsızlıklardan korunmayı başaramaz. Sık hastalanır, kendini iyi hissetmez, halsizlik ve yorgunluk çeker. Kendini enerjisi tükenmiş gibi hisseder. Dikkat edilmediği takdirde bağışıklık sistemi her zaman zayıflayabilir, bir anlamda sistem çöker.

Bağışıklık sistemi kendi içinde görevleri bulunan, salgıladıkları antikorlar sayesinde vücutta koruyucu etkiler yaratan, koordinasyon içinde işlevlerini yerine getiren bir sistemdir. Bunları daha çok T ve B lenfositleri denilen savaşçıları sayesinde yerine getirirler. T lenfositleri direkt olarak bağışıklık savaşçıları olr, B lenfositleri ise uyarıldığı zaman antikor denilen bağışıklık maddesi üretimini yaparlar. Ancak bağışıklık sistemi bunların dışında kemik iliği, lenf bezleri, dalak gibi organlarla, sistemlerle desteklenir.

Bağışıklık sistemi aslında kırılgan, hızlı bozulabilen bir sistemdir. Kolayca dış etkenlerden ve içteki sorunlardan etkilenebilir. Soğuk hava, stres, yorgunluk, kilo alma, hatalı beslenme, uykusuzluk gibi farklı etkenler bağışıklık sistemini zayıflatabilir. Kişinin hastalığının olması, hareketsiz olması, kortizon gibi bazı ilaçları kullanması da sistemin zayıflamasına neden olabilir. Bazen de bağışıklık sistemi kendine zarar verebilir. Bilinmeyen sebeplerle vücudun organlarına karşı savaşmaya başlar. Bunlar bağışıklık sisteminin aldığı hasarlardan kaynaklanır.

Bağışıklık sistemini zayıflatan etkenler

Stres: Kişi kendisi için tehdit olarak algıladığı durumlarda endişe ve gerginlik içinde olur. Bu etki bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açar. Stres kişiyi fiziksel etkenlerden ve duygusal etkenlerden dolayı etkileyebilir. Strese yol açan fiziksel etkenler arasında uykusuzluk, kötü beslenme, UV ışınları ve alkol kullanımı gibi faktörler sayılabilir. Stresin duygusal ya da fiziksel olması önemli değildir. Bunlar aynı şekilde bağışıklık sistemine zarar verir.

Hormonal sistemler: Bazı hormonal sistemlerde stresin etkisiyle bağışıklık sistemini olumsuz şekilde etkileyebilir. Vücudun enfeksiyonlara direnç göstermesi beklenmez, üst solunum enfeksiyonlarına daha sık yakalanılır. Organ ülserleri ve kanser daha fazla görülür. Kalp krizi riski artar, vücutta genel ağrılar oluşur. Kişide kronik yorgunluk belirtileri ortaya çıkar. Bu etkiler metabolizmanın yaşlanma sürecini hızlandırır.

Beslenme alışkanlıkları: Beslenmenin düzenli olmaması, vücuda gereken vitamin ve minerallerin alınmaması, protein alımının eksik olması gibi etkenlerde bağışıklık sistemini zayıflatabilir.

Alkol, sigara ve uyuşturucu madde kullanımı: bu maddeler bağışıklık sisteminin bütün düzenini bozar. Kişinin genel sağlık sorunları yaşamasına neden olur. Mümkün olduğunca bu alışkanlıklar terk edilmelidir.

Kimyasal ilaçlar, ağır metaller, genetiğiyle oynanmış gıdalar: bu sağlıksız olan etkenler direkt olarak bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olur.

Hareketsizlik ve aşırı kilo: bu etkenlerde bağışıklık sistemini zayıflayan unsurlardır. Vücut düzeninin bozulmasına, hastalıklara karşı savunmasız kalmaya yol açar.

Bu etkenlerin dışında hava kirliliği, temizlik kurallarına uyulmaması, serbest radikaller, vücudun farklı ısılara maruz kalması, güneş ışığının az alınması, uyku düzeninin bozuk olması, sıkça enfeksiyonlara maruz kalma gibi etkenlerle de bağışıklık sistemi zayıflayabilir.
" } ] }